Welkom op de site waar je informatie kunt vinden over koningin Wilhelmina
Home » 1e Wereldoorlog

Wat Deed Zij In De 1e Wereldoorlog

Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog is Wilhelmina 34 jaar. Pas hier blijkt haar grondige kennis van het economische- en maatschappelijke leven. Hier zien we met grote verbazing hoe koningin Wilhelmina zelf het stuur in handen houdt en leiding geeft waar we haar slechts als uitvoerster van de wil van anderen verwachten.

Zodra er gevaar dreigt wordt de mobilisatie afgekondigd. Eenvoudig en praktisch gekleed deed koningin Wilhelmina een inspectie, niets ontging aan haar belangstellend oog. Over alles liet zij zich op de hoogte stellen. Bergen werk heeft ze tijdens de mobilisatie verzet. Als ze 's avonds terug kwam ging ze nog naar een cursus voor ontwikkeling van militairen.

Op 13 en 14 januari 1916 blijkt dat Nederland een waterland is. Het water van de Zuiderzee dringt de kuststreken binnen. Er komen in totaal 16 mensen om het leven. En weer is het koningin Wilhelmina het die snel naar het eiland Marken gaat om de treurenden te troosten. Ook prins Hendrik had een belangrijke taak bij het Nederlandse Rode Kruis. De oorlog blijft doorgaan en het wordt al moeilijker om de neutraliteit van Nederland te behouden. In 1918 kwam de wapenstilstand