Welkom op de site waar je informatie kunt vinden over koningin Wilhelmina
Home » de jonge koningin

Hoe Was Zij Als De Jonge Koningin?

Toen Wilhelmina de leeftijd van 18 jaar had bereikt was aan haar de taak het regeren over te nemen. Dit vond plaats op 6 september 1898. Maar één dag vooraf doet ze een schitterende optocht in Amsterdam. Een week lang is het feest in Nederland.

Hoe beleefde koningin Wilhelmina zelf dit overweldigende ogenblik van de inhuldiging? Zij schreef in haar dagboek: ''Terwijl ik mij gereed maakte voor de plechtigheid klonk onder mijn ramen het 'Wien Neerlands bloed'. De genodigden verlieten allen het paleis, het laatste mijn moeder. Een gevoel van leegt en volkomen eenzaamheid maakte zich van mij meester. De grote koningsmantel werd over mijn schouders gelegd. Je kon een speld horen vallen. Toen begon de tocht naar de kerk en daar aangekomen viel alle gevoel van eenzaamheid van mij af.''

De toespraak en het afleggen van de eed werd door de aanwezigen met ontroering gevolgd. Toen de laatste woorden gesproken waren klonk er in de kerk, tegen het protocol in, een ''leve de koningin''. Als je als 18 jarige aan het hoofd van de regering van een land staat is dit een bijzonder moeilijke taak. Mede door haar opvoeding is ze zich bewust van haar taak en plicht. Er is haar geleerd om zelfstandig op te treden en laat zich beslist de wet niet door anderen voorschrijven. Koningin Wilhelmina was een persoonlijkheid met een eigen zelfstandig oordeel. Zij moest door de ministers in alle regeringszaken worden gekend. Met haar scherp inzicht en jarenlange ervaring oefent zij bij de voortdurende wisseling van ministerie's achter de schermen een belangrijke invloed uit. Niemand zal ooit kunnen zeggen dat ze in haar omvangrijke taak is terugeschrikt of in haar moeilijke taak is tekortgeschoten. Een koningin zonder man is niets. Ook Emma zit niet stil. Diverse huwelijkskandidaten komen er voorbij. Tenslotte valt haar keus op de op 19 april 1876 geboren Duitse hertog Hendrik van Meckelenburg Schwerin.

In 1900 neemt Emma een duidelijk besluit. Tijdens een vakantiereis wordt de zaak definitief geregeld en op 16 oktober wordt de verloving bekend bekend gemaakt. Op 7 februari 1901 vindt de bruiloft plaats met veel uiterlijk vertoon.Maar later na de 'wittebroodsweken' blijkt al gauw dat Hendrik niet de meest geschikte man voor koningin Wilhelmina is. Op 30 april 1909 wordt na lange tijd een prinsesje geboren. Ze heet: Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina.

Wilhelmina op de troon