Hoe Zag De Jeugd Van Wilhelmina Er In Grote Lijnen Uit?
Er is grote blijdschap op de avond van 31 augustus 1880. Er is een prinsesje geboren! Wilhelmina Helena Paulina Maria heet ze. Ze werd geboren uit het op 7 januari 1879 gesloten huwelijk tussen zijne Majesteit koning Willen ||| en Prinses Emma van Waldeck Pyrmont.
Op 12 oktober 1880 wordt Wilhelmina gedoopt in de Willemskerk te 's-Gravenhage, onder grote belangstelling. Zij was en bleef het enig kind dat uit dit huwelijk geboren werd. Er wordt nog al eens gezegd: ''enig kind-verwend kind''. Maar is dit ook voor een koningskind?. Het was daarom een goed en wijs besluit van haar bejaarde vader dat hij de opvoeding van zijn dochter vrijwel helemaal overliet aan de moeder. Niet dat het hem onverschillig liet, of dat hij niet veel van haar hield. Het tegendeel is duidelijk zichtbaar op de foto's. Hij was erg trots op zijn dochter, speelde vaak met haar en noemde haar onder andere: wimpie, pimpie of simpie, ze was zijn oogappel.
Koningin Emma kwam zelf uit een groot gezin dus zij begreep heel goed wat haar dochtertje miste aan het toch wat eenzame hof. Jeugd past bij jeugd dacht koningin Emma en gaf haar een vrolijke jonge gouvernante. Ook mochten er elke week een paar kinderen bij haar komen spelen. Ze speelde graag met poppen en ze was gek op dieren. Zolang haar vader leefde had ze een vast speeluurtje dat 's middags om 5 uur begon. Ze kreeg dan eerst haar mooie jurk aan en dan ging dan naar de werkkamer van haar vader. In het park had ze een chaletje, een duiventil, een eendenvijver, een wip, een schommel, 2 konijnen en een ezel met de naam Grisette. Er was ook een hertenkamp en met haar jachthonden ging ze daar graag wandelen.
Verder had ze zelf een eigen tuintje. Willemientje, zoals ze vroeger genoemd werd, moest samen met haar moeder zorgen voor de bloemen en voor haar vaders werkkamer. Ook kreeg ze een ponywagen en 4 shetlands met de namen: Brownie, Puck, Blackie en Baby (dat ook haar 1e rijpaardje was).
Zolang haar vader nog een goede gezondheid had maakten ze verschillende familieuitstapjes. In het bijzonder naar Arolsen waar de grootouders van Wilhelmina woonden. Als ze daar waren werd er een familiereünie gehouden.
Daarna gingen haar vader en moeder naar een kuuroord. Korte tijd daarna werd haar vader ziek. Emma heeft hem tijdens zijn ziekte altijd vol liefde verpleegd. op 23 november 1890 is koning Willem ||| gestorven.
Toen was de taak aan Wilhelmina om koningin te worden. Omdat ze nog te jong was werd haar moeder koningin-regentes. Hoewel Emma het erg druk had besteedde ze grote zorg aan de opvoeding van Wilhelmina, maar ook aan het onderwijs. Ze had zowel huisonderwijzers als gouvernantes.
Van het lagere onderwijs ging ze naar het middelbaar onderwijs. Al vroeg komt ook de ernst van het leven en moet ze mee met haar moeder verschillende bezoeken brengen aan alle provincieën. Ook gaat ze naar het buitenland. Als vrolijke 15-jarige heeft de jonge koningin in 1894 een bezoek gebracht aan Zeeland namelijk: Vlissingen. Ook heeft ze op 24 oktober 1896 op 16 jarige leeftijd beleidenis gedaan in de Nederlandse Hervormde kerk. Op 17 jarige leeftijd voltooide ze haar studies. Hiermee was haar opvoeding voltooid.
De jonge Wilhelmina op portretten
Wilhelmina op het ijs (tussenin)