Welkom op de site waar je informatie kunt vinden over koningin Wilhelmina
Home » gezinsleven

Hoe Zag Haar Gezinsleven Er Uit?

Na de oorlog vergden de opvoeding en het onderwijs van Juliana veel aandacht van koningin Wilhelmina. Tussen prins Hendrik en zijn dochter Juliana bestond een hele vertrouwelijke band. Juliana heeft veel meer vrije tijd gehad dan haar moeder. Later heeft Juliana een onbezorgd studentenleven gehad.

De koningin wordt ouder, jubileumdagen breken aan. In de 1e week van september 1923 wordt het 25-jarig regeringsjubileum gevierd. Het wordt heel sober gehouden, want na een jaar van schijnwelvaart na de wereldoorlog zijn de economische omstandigheden slechter geworden. Bezuinigen is nu het wachtwoord. Drie jaar later in 1926 volgt het zilveren huwelijksfeest (25 jaar). De deelneming van het volk is heel hartelijk.

Het jaar 1934 was een heel droevig jaar. In maart overleed na een kort ziekbed koningin Emma. Ze werd begraven in de Nieuwer kerk in Delft. In de zomer van hetzelfde jaar, 3 maanden later, is ook prins Hendrik overleden. Twee eenzame vrouwen blijven er achter. Moedig als ze is draagt koningin Wilhelmina ook deze slag maar toch wordt het haar bijna teveel.

Na het rouwjaar volgt er weer blijdschap als in september 1936 prinses Juliana haar verloofde aan het volk voorsteld. Het is de Duitse Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Op 7 januari 1937 trouwen ze. Na dagen van spanning wordt op 31 januari 1938 prinses Beatrix geboren. Het oranjehuis bestaat weer uit drie geslachten.

Juliana met haar verloofde